In 2001 zag Wijnhoeve De Kleine Schorre het Zeeuwse licht. In samenwerking met het gerenommeerde Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or is een strenge selectie van druiven gemaakt. De keuze van de druivenrassen is gebaseerd op een aantal criteria. Een daarvan is dat de wijnen naadloos aan moeten sluiten op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Deze zilte zaligheden bestaan uit: mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze van de druivenrassen is daarom gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois.
De wijngaard is uitgegroeid tot 10 ha en is daarmee een van de grootste wijngaarden van Nederland. In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder en het proefdomein ondergebracht. Wanneer het tijd is voor de oogst, is de Wijnhoeve aangewezen op vrijwilligers om de druiven te plukken. De druiven worden met de grootste zorg verwerkt in de kelder op het terrein.
‘Een bijzonder frisse wijn met volle fruit tonen als lychee, perzik en peer; een licht sprankeltje maakt deze wijn compleet.’
Door zijn licht zoetje en zijn frisheid laat deze wijn zich geweldig combineren met Zeeuwse Zilte Zaligheden als garnalen en krab. Ook pittige gerechten en salades zijn goede combinaties met deze wijn. Lekker bij garnalen.
‘Levendig, fris met bescheiden schakeringen van appel, citrus en naar mild zwemende perzik plus peer.’
Auxerrois is een Pinot Blanc variant, echter met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de Pinot Blanc. Het druivenras Auxerrois kleurt de smaak van deze harmonieuze cuvée. Lekker bij gebakken tong.
‘Sappig, bijna tintelend fris, wat fruit van citrus en appel/peer, allerlichtste hint van kruidigheid.’
De Pinot Blanc is een frisse en fruitige wijn die zacht en rond overkomt. Het is een wijn die geschikt is voor elk moment. Heerlijk als aperitief, met zeker genoeg smaak en structuur om allerlei gerechten met vis en schelpdieren te begeleiden. Het is een mosselwijn bij uitstek. Uitstekend geschikt om hem jong te drinken. Lekker bij mosselen.
‘Enerzijds heel fris, anderzijds een tikkeltje zoet. Sappig ook, vleugje wit fruit en misschien op de achtergrond een klein rozijntje.’
De wijn die het druivenras Pinot Gris oplevert, is zowel krachtig als bijzonder verfijnd. De wijn heeft complexe geuren en soms rokerige tonen en beschikt over een zuurgehalte dat hoog genoeg is om hem te kunnen ouderen. Lekker bij kreeft en oesters.
‘Aangename frisse geuren en een bijzonder fijne mouse, een groen appeltje en met een volle afdronk.’
Er zijn van die momenten dat een mooi glas wijn met belletjes de feestvreugde aanzienlijk zal verhogen. Daarom hebben wij volgens traditionele methode op basis van onze wijnen Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner deze schuimende dronk voor u samengesteld. Lekker bij oesters.
Wijnhoeve de Kleine Schorre BV
Zuiddijk 4
4315 PA Dreischor
0111 – 401550
dekleineschorre.nl