Zeeland stond tijdens de Nationale Week van ons eten in het teken van streekproducenten en streekproducten. Op de laatste dag van de Dutch Food Week, zaterdag 14 oktober, spraken de provincie Zeeland, de Zeeuwse consument en jongeren hun waardering uit en reikten een Waarde-Ring en de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2023’ uit.
Zeeland heeft heel veel voedselmakers in huis, die producten van hoge kwaliteit leveren. Om hen in het zonnetje te zetten reikten we samen met Dutch Food Week 2023 de eerste en officiële Waarde-Ring uit, aan díe mensen die zich hebben ingezet om de band tussen boer en burger te versterken.
In gezelschap van een groot gezelschap foodprofessionals reikte gedeputeerde Vael een Waarde-Ring uit aan Marcin Beaufort voor zijn inzet de bewustwording over waar ons voedsel vandaan komt te vergroten in de keuken van de (thuis)kok. Ook Jaap Kramer van Klompenmakerij Traas in Heinkenszand, aanwezig op klompen, ontving waardering omdat hij het oude ambacht van klompen maken in een modern jasje steekt en zo het immateriële erfgoed levend houdt. Tot slot ontvingen John en Gabri van Esch van Het Melkhuis in Terhole de derde ring omdat ze naast hun melkveebedrijf ook Klasseboeren zijn en scholieren de kans bieden om van het boerderijleven te komen leren.
“Het is van groot belang om de boer en de burger dichterbij elkaar te brengen. Dat doen we onder andere door te laten zien wat voor mooie producten de boeren produceren. Ik ben blij dat we op deze dag de mensen die zich daarvoor inzetten in het zonnetje zetten. Zij verdienen dit!” zegt gedeputeerde Vael.
Streekproducent van het Jaar
Maar liefst meer dan 120 Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducenten dongen via een onlinepublieksverkiezing voor het vierde jaar op rij mee voor de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2023’. Nieuw dit jaar was dat ook Zeeuwse jongeren de kans kregen hun waardering uit te spreken over hun favoriet.
De stemmer bepaalde dat De Heerenhoeve- Melkveebedrijf Vesseur in Oostburg ‘Streekproducent van het Jaar 2023’ is geworden, omdat er veel waardering bestaat over hoe de voltallige familie zich inzet voor de boerderij, de dieren, de grote variatie producten die te koop zijn op het erf en ze voor iedere gast en consument de tijd nemen. De familie Vesseur mag de verdiende eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar’ een jaar lang uitdragen.
“Het is mooi om te zien dat er steeds meer gecertificeerde streekproducenten bij komen en dat we op deze manier de waardering voor hen kunnen uitspreken. We hebben dit jaar weer een mooie top drie, waarin de verscheidenheid aan Zeeuwse producten goed zichtbaar is. Daar mogen we trots op zijn!” spreekt gedeputeerde De Bat uit, die de winnaars bekend maakte en de prijzen op de vierde jaar op rij met veel plezier uitreikte.
Top drie
Het publiek stemde Kaasboerderij Schellach in Middelburg naar een tweede en The Holy Spiritus in Sint Jansteen derde plaats. Vorig jaar in 2022 won Zoutziederij Zeeuwsche Zoute in Bruinisse de verkiezing.
Jongerenprijs
Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct vindt de stem van jongeren belangrijk, daarom lieten ze een gemêleerd gezelschap bestaande uit jongeren in de leeftijd van 17 tot 19 jaar zich buigen over hun favoriete Zeker Zeeuws streekproducent. Het leverde mooie debatten en gesprekken op tussen de jongeren en uiteindelijk kwam Seafarm in Kamperland als duidelijke winnaar uit de bus op basis van de criteria gezondheid, duurzaamheid en kansen voor werkgelegenheid voor jongeren.