Met een vol programma kwamen vandaag zo’n 100 deelnemers samen tijdens de Zeeuwse Dag van Ons Eten. Een Zeeuwse draai aan de landelijke Week van Ons Eten. Met een presentatie over Europese keurmerken door het ministerie van LVVN, een workshop van FoodDelta Zeeland en de uitreiking van Jong&Streek, de Waarde Ring en dé Zeker Zeeuws Streekproducent van het Jaar 2024. I Love Zeeland – Zeeuwse Zon van de Zeeuws-Vlaamse ondernemer Gert-Jan Hiel ging er dit jaar met de titel vandoor.
Week van Ons Eten
De Week van Ons Eten, een initiatief van Dutch Food Week, vindt dit jaar plaats van 5 t/m 12 oktober. Tijdens deze week brengt de organisatie de waarde van ons eten onder de aandacht en staat de verbinding tussen boer en burger centraal. Met een scala aan activiteiten, zoals open dagen, proeverijen, congressen en markten, laten ze Nederland zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van ons voedsel. De Provincie Zeeland haakte daar dit jaar in samenwerking met het ministerie van LVVN, FoodDelta Zeeland en Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct op aan met de Zeeuwse Dag van Ons Eten, georganiseerd bij de Oesterij in Yerseke.
Zo gaf LVVN een presentaties over Europese keurmerken door Europese Commissie. Ze legden uit dat sinds 1992 er een Europees waarderings- en beschermingssysteem bestaat om deze streekproducten te beschermen tegen misbruik en namaak. Dit geeft zowel de consument als de producent zekerheid over de kwaliteit en de herkomst van een product. Daarnaast gaf FoodDelta Zeeland een workshop over de Toekomst van voedsel Zeeland; wat eten we morgen? Hierin vertelden ze onder andere hoe samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheden ervoor kan zorgen dat er duurzame en gezonde voeding op het bord van de consument komt te liggen. Daarna was het tijd voor de uitreiking van de prijzen.
Streekproducent van het Jaar
Meer dan 120 Zeker Zeeuws gecertificeerde streekproducenten dongen via een onlinepublieksverkiezing voor het 5e jaar op rij mee voor de eervolle titel ‘Streekproducent van het Jaar 2024’. De stemmer bepaalde dat I Love Zeeland – Zeeuwse Zon in Krabbendijke ‘Streekproducent van het Jaar 2024’ is geworden, omdat het bedrijf volgens de stemmers meer waardering verdient in het frisdranklandschap, een echt Zeeuws smaakje heeft, een vrolijke en positieve uitstraling heeft en het bovenal erg lekkere alcoholvrije drankjes maakt.
Het publiek stemde voor het tweede jaar op rij Kaasboerderij Schellach in Middelburg naar een tweede en Klompenmakerij Traas naar een derde plaats. Vorig jaar, in 2023, won De Heerenhoeve – Melkveebedrijf Vesseur in Oostburg de publieksverkiezing.
Jongerenprijs Jong&Streek
Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct vindt de stem van jongeren belangrijk, daarom lieten ze een gemêleerd gezelschap bestaande uit jongeren in de leeftijd van 17 tot 19 jaar zich buigen over hun favoriete Zeker Zeeuws streekproducent. Het leverde mooie debatten en gesprekken op tussen de jongeren en uiteindelijk kwam Spelt Bakkers uit Bruinisse als duidelijke winnaar uit de bus op basis van de criteria gezondheid, duurzaamheid en kansen voor werkgelegenheid voor jongeren.
Waarde Ring
De Zeeuwse Waarde-Ring is een samenwerking met de Week van Ons Eten en is een erkenning voor mensen of initiatieven die zich het afgelopen jaar op bijzondere wijze hebben ingezet om de verbinding tussen boer/tuinder en burger te versterken. Het concept Herenboeren van Hoeve van der Meulen uit ’s-Heer Abtskerke sluit naadloos bij deze omschrijving aan en ontving deze Waarde Ring dan ook dit jaar uit handen van gedeputeerde Vael. Het concept Herenboeren betekent dat gezamenlijk met bewoners uit de omgeving geld wordt ingezameld om een eigen boerderij te starten welke voor een groot deel afhankelijk is van vrijwilligers. Betrokkenheid, duurzaamheid en aandacht voor de natuur en mens staat hierbij centraal. Er wordt veel gedaan om op sociaal vlak alle leden te betrekken, ieder idee is welkom. Herenboeren Hoeve van der Meulen heeft inmiddels meer dan 200 betrokken huishoudens en een bestuur, welke allen samen verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij. Met 15 tot 20 hectare voeden ze ongeveer 500 monden. Iedere zaterdag wordt de oogst van de week verdeeld en alle deelnemers hebben inspraak in de keuzes voor de gewassen en de strategische keuzes over de boerderij. Kortom, dit initiatief brengt de omgeving en de agrarische praktijk dichter bij elkaar en verbindt hiermee de boer met de burger.
Een tweede Waarde Ring werd dit jaar uitgereikt door gedeputeerde de Bat aan De Oestervisser B.V. Eigenaren Markus en Maurice kweken oesters op de bodem van de Oosterschelde en de Grevelingen. Daarnaast leggen ze zich toe op de kweek van oesters op zogenaamde tafels. Het voordeel van deze tafeloesters is dat ze sneller groeien dan de soortgenoten op de bodem, dat ze van uitstekende kwaliteit zijn en ook nog eens beschikbaar zijn in de zomer. Naast deze kweek bieden ze vaartochten aan met hun boot, de YE7. Tijdens deze tocht vertellen ze alle ins-and-outs van de oesterkweek. Dat doen ze met zoveel passie dat de deelnemers aan de excursie zonder uitzondering met tevredenheid en een grote glimlach van boord stappen.
Nieuwe Zeker Zeeuws certificaten
Naast prijswinnaars werden er ook nieuwe Zeker Zeeuws certificaten uitgereikt aan twee Zeeuwse streekproducenten. De familie Kwist heeft de aanvraagprocedure voor de vangst van kokkels in de Oosterschelde goed doorlopen en ontving hiervoor een officieel certificaat. Vette & Verhaart in Yerseke heeft al een certificaat voor de kweek van bodemcultuurmosselen en heeft nu aangetoond dat ook de verwerking en verkoop volledig Zeeuws is en ontving hiervoor uit handen van gedeputeerde De Bat een ketencertificaat.
Naast streekproducenten zijn er ook ambassadeurs van Zeker Zeeuws die de intentie hebben zoveel mogelijk te werken met gecertificeerde Zeeuwse producten in de keuken. Ook Terence van Lenten van Restaurant Le Poirier van Hotel Ter Zand in Burgh-Haamstede onderscheidt zich graag met meer lokaal op de kaart en daarmee een goed verhaal naar zijn gasten.